PRAWDY I MITY O WŁOSACH
Na temat włosów instnieje wiele przekonań, niektóre wywodzą się jescze z podań ludowych.
Korzystając z chwili wolnego czasu postanowiłam wam przytoczyć kilka ciekawych zagadnień na ten temat.
Znacie jakieś inne to dopisujcie
Ostatnio wiele płynów szczypie mnie w oczy. Czy ten jest łagodny dla oczu?
Najlepiej po myciu szamponem użyć odżywki z tej serii.
Ładnie się blenduje, nie pozostawiając smug?
Nie miałam okazji używać.
Czy jest hipoalergiczny?
Większe wygładzenie będzie po masce albo sprayu z tej samej serii.
Nie ma problemu z ich zmyciem ze skóry.
Używałam z tej firmy paletę farbek do twarzy i ciała i nie miałam problemu z ich zmyciem.
Także jestem ciekawa
Na temat włosów instnieje wiele przekonań, niektóre wywodzą się jescze z podań ludowych.
Korzystając z chwili wolnego czasu postanowiłam wam przytoczyć kilka ciekawych zagadnień na ten temat.
Znacie jakieś inne to dopisujcie
MIT
WŁOSY OBCINANE PRZY PEŁNI KSIĘŻYCA ROSNĄ SZYBCIEJ
W przeciwieństwie do roślin włosy nie rosną od wierzchołka, lecz od korzeni - cebulki ukrytej w skórze głowy. Widoczna część włosa, łodyga, jest biologicznie martwa i zupełnie niewrażliwa na powab księżyca.
PRAWDA
WŁOS MOŻE ROZCIĄGNĄĆ SIĘ O 50 PROCENT WŁASNEJ DŁUGOŚCI, ZANIM SIĘ PRZERWIE.
Dzięki strukturze molekuł karetydy, głównego budulca włosów mogą one przechodzić niesamowitą transformacje.
Cząsteczka karetydy jest niczym sprężyna, która wydłuża się nawet o 50 %.
Co ciekawe potrafi powrócić do pierwotnej formy
FAŁSZ
PODCINANIE KOŃCÓWEK WŁOSÓW POBUDZA ICH WZROST
Przycinanie końcówek nie ma znaczenia dla długości włosów, jak już napisałam powyżej rosną od drugiego końca ale ma znaczenie jeśli chodzi o wygląd. Końcówki są bowiem ich najstarszą i najbardziej zniszczoną częścią. Strzyżenie pozostawia więc młodszą i zdrowszą część włosów.
PRAWDA
UTRATA 100 WŁOSÓW DZIENNIE PRZEZ STATYSTYCZNĄ GŁOWĘ JEST NATURALNA
Włosy mają własny cykl życia, przy czym każdy włos rośnie i obumiera niezależnie od sąsiada.
Statystycznie 90% włosów na głowie jest w stanie wzrostu , a 10% w stanie obumierania
FAŁSZ
WŁOSY MĘŻCZYZN I KOBIET SĄ INNE
Pod względem budowy i cyklu wzrostu są identyczne. Przyczyną błędnego mniemania o różnicach może być łysienie To zjawisko związane jest jednak z zaburzeniami hormonów męskich
FAŁSZ
NATURALNY WYGLĄD WŁOSÓW CZŁOWIEKA POZWALA OKREŚLIĆ JEGO CHARAKTER
Do końca XIX w takie poglądy były uznawane za naukowe
Na przykład loczki miały wskazywać na talent muzyczny
Jeżeli temu wierzyć takiego talentu nie mam he he
Ale super temat Andreo
mi się najbardziej podobał post ostatni, ja talentu do muzyki, też bym nie miała he he
Hehe loczki i talent muzyczny Może grałam sobie trochę na gitarze i śpiewałam ale talentem tego nie nazwę:)
A mnie Andreo umysł rozjaśniłaś bo ja zawsze byłam przekonana, że podcinanie włosów przyspiesza ich wzrost
A tu masz no ....
hheheh mi się lekko kręcą - a śpiewać zawsze lubiłam ;p nawet marzyłam o byciu piosenkarką (ale to chyba jak każda nastolatka ;p). Dzięki Andreo za temat - SUPER!!:D
Zadzwoń do nas +48 785 455 777
Czynne od poniedziałku do piątku w godzinach 08:00-16:00
Koszt dostawy do kraju Stany Zjednoczone, już od 24.60 zł (uzależnione od wagi produktów), produkty w magazynie wysyłamy już w 24h. (Sprawdź szczegóły)
Zakupione produkty możesz zwrócić lub wymienić w ciągu 14 dni od odebrania. (Sprawdź szczegóły)