coś o surowcach kosmetycznych

  • 2011-06-08, o 11:05
  • 32
  • 7 960
  • 17
  • 25

coś o surowcach kosmetycznych

1. Prowitamina witaminy B5 (D-panthenol) - w skórze ulega przekształceniu w witaminę B5. Doskonały składnik pielęgnacyjny, który posiada zastosowanie we wszystkich preparatach pielęgnacyjnych. Intensywnie nawilża, zmiękcza i uelastycznia naskórek. Skutecznie łagodzi podrażnienia, działa kojąco i osłaniająco na nadmiernie wrażliwą skórę oraz błony śluzowe. Działa korzystnie również na włosy. Wygładza ich powierzchnię, przywraca połysk i ułatwia rozczesywanie.
2. Allantoina - działa intensywnie nawilżająco i zapobiega nadmiernej utracie wody. Przyspiesza procesy odnowy naskórka oraz łagodzi podrażnienia. Wygładza i zmiękcza naskórek.
3. Gliceryna - substancja o działaniu nawilżającym, chroniąca skórę przed nadmierną utratą wody.
4. Witamina E (tocepheryl)- zwana "witaminą młodości". Neutralizuje wolne rodniki, odpowiedzialne za procesy starzenia się skóry, opóźniając powstawanie zmarszczek. Chroni przed zniszczeniem lipidy naskórka oraz włókna kolagenowe i elastynowe skóry, zapewniając ochronę przed szkodliwym wpływem środowiska. Ma również działanie zmiękczające i wygładzające. Występuje w kosmetykach w trzech postaciach: tocepheryl, tocepheryl oil i tocepheryl acetate, przy czym ten ostatni ma najlepsze właściwości.
5. Olej z pestek winogron - olej otrzymywany z pestek winorośli Vitis vinifera. Zawiera 85% kwasu linolowego oraz 10% kwasu oleinowego. Jest bogatym źródłem flawonoidów i polifenoli. Aktywnie nawilża skórę oraz skutecznie zapobiega nadmiernej utracie wody. Działa kojąco i osłaniająco na naskórek. Wygładza, ujędrnia oraz uelastycznia skórę. Zmniejsza skłonność do występowania podrażnień.
6. Squalan jest substancją aktywną będącą składnikiem ludzkiego sebum (10%). Występuje również w wątrobie rekina oraz niektórych roślinach (oliwie z oliwek, oleju z kiełków pszenicy, oleju ryżowym) . Jego rola w utrzymaniu kondycji ludzkiej skóry jest bardzo znacząca.
Ma bardzo silne właściwości regeneracyjne i nawilżające. Uszczelnia on przestrzenie międzykomórkowe (odbudowuje płaszcz lipidowy), zapobiegając w ten sposób nadmiernemu parowaniu wody z naskórka. Squalan odżywia skórę witalnymi składnikami, dostarczając substancji odżywczych, ponadto przedłuża działanie witamin A i E, koenzymu Q10. Właściwości te sprawiają, że:
• głęboko nawilża i dotlenia skórę,
• redukuje drobne rysy dojrzałości,
• redukuje przebarwienia oraz blizny trądzikowe,
• goi poparzenia słoneczne i podrażnienia,
• zapobiega przebarwieniom skóry, zmarszczkom oraz utracie blasku.
• pomaga w leczeniu egzemy.

Pozdrawiam/Kind regardsIzabela

Re: coś o surowcach kosmetycznych

7. Ekstrakt z herbaty
- Powstaje z młodych, wiosennych pączków, które jeszcze nie zdążyły się rozwinąć. Uprawiana w Chinach, Sri Lance i Indiach. W kosmetologii znana z właściwości przeciwstarzeniowych. Ma działanie antyoksydacyjne i pobudzające - zwiększa mikrokrążenie krwi, przez co dotlenia komórki. Zawiera także polifenole i katechiny, które chronią przed atakiem wolnych rodników i przedwczesnym starzeniem się skóry.
8. witamina a
najczęściej używana i mająca duże znaczenie w kosmetyce pielęgnacyjnej, bardzo ważna dla wyglądu skóry. Jej niedobory powodują wysuszenie skóry, rogowacenie naskórka, łamliwość włosów i paznokci i wiele innych problemów. Witamina A zapobiega procesowi starzenia, poprawia ogólną kondycję i pomaga w utrzymaniu prawidłowego rozwoju naskórka. Wygładza i zmiękcza skórę, zwiększa jej elastyczność, poprawia koloryt, zapobiega utracie wody. W sumie czyni skórę młodszą i ładniejszą.
9. nnkt
mieszanina egzogennych, nienasyconych kwasów tłuszczowych: linolowego, linolenowego i arachidonowego, w kosmetyce określana mianem witaminy F. Działa immunostymulująco na cały organizm. Obniża poziom cholesterolu i ciśnienia krwi. Korzystnie wpływa na przyswajanie witamin E, A i D. Przyspiesza regenerację komórek tkanki skórnej. Odbudowuje płaszcz lipidowy naskórka, normalizuje jego fizjologiczne właściwości ochronne. Do objawów niedoboru NNKT należą zaburzenia w funkcjonowaniu skóry, w wyniku których wykazuje ona objawy wczesnego starzenia się. NNKT stosowane miejscowo mogą być włączane w strukturę błony komórek warstwy korneocytowej. Normalizując międzykomórkowe warstwy lipidowe i poprawiając funkcjonowanie bariery ochronnej naskórka, przeciwdziałają utracie wody i hamują procesy starzenia skóry. Z tego powodu często określane mianem czynnika regulującego jej gospodarkę wodno-lipidową. Następstwem zaburzeń w funkcjonowaniu skóry związanych z niedoborem NNKT może być również trądzik. Miejscowe ich zastosowanie w znaczący sposób łagodzi jego objawy.
10. 1. (alfa-linolenic acid) należy do kwasów z grupy omega-3. W organizmach żywych ulega przekształceniu w kwas stearydynowy, EPA i DHA. Pełni ważną rolę w gospodarce lipidowej naskórka i produkcji sebum, obecność jego pochodnych warunkuje ochronne działanie PTS (płaszcza tłuszczowego skóry) a co za tym idzie ogranicza TEWL. Stosowany w kremach, mleczkach, plastrach.

11. omega-6 -bierze udział w syntezie pewnych prostaglandyn, które odgrywają w organizmie istotną rolę: obniżają ciśnienie krwi, zmniejszają ryzyko powstawania zakrzepów wewnątrznaczyniowych, wzmagają działalność systemu immunologicznego oraz regulują funkcje mózgowe. Nic więc dziwnego, że olej z wiesiołka wywołuje tak znakomite efekty w pozornie nie związanych ze sobą schorzeniach. Łagodzi stany reumatyczne, zapobiega chorobom układu krążenia oraz nieprzyjemnym objawom syndromu przedmiesiączkowego, może być pomocny w kuracji antyalkoholowej, zmniejsza możliwość występowania powikłań w przebiegu cukrzycy, miażdżycy, jak również spowalnia proces starzenia się.
12. Olej sezamowy
-wytłaczany na zimno z nasion sezamu (Sesamum Indicum). Zawiera 14% nasycone kwasy tłuszczowe (14%), kwas olejowy (41-43%), 41-43% kwas linolowy (41-43%), kwas palmitynowy (9-10%), kwas stearynowy (5-6%), kwas linolenowy (0,5%). Przeznaczonych dla skóry suchej, mieszanej, dojrzałej, źle ukrwionej i wrażliwej. Używany także w kosmetykach przeciwsłonecznych (posiada naturalny faktor ochronny przed słońcem ok. 3-4), w preparatach do pielęgnacji suchych włosów i suchej skóry głowy. Reguluje pracę gruczołów łojowych, działa oczyszczająco, odtruwająco i rozgrzewająco.

Pozdrawiam/Kind regardsIzabela

Re: coś o surowcach kosmetycznych

13. Kolagen morski
ma zdolność wnikania w naskórek, wpływa na utrzymanie właściwego stopnia wilgotności skóry, jak również poprawia jej sprężystość i elastyczność oraz napina i modeluje owal twarzy, modeluje ciało
14. Olej Kendi jest wysokogatunkowym olejem roślinnym z Indonezji. Wytwarzany jest z drzewa Aleurites Moluccana. Wysoką czystość olejku potwierdza certyfikat Ecocert.
Jest połączeniem wysokiej jakości z unikalnym profilem sensorycznym.
Kendi oil jest wyjątkową kompozycją bogatą w wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3
15. Hexapeptydy -Substancja aktywna zawierająca dwu- i trójpeptydy o małej masie cząsteczkowej, doskonale przyswajalna przez skórę. Głównym efektem działania jest pobudzanie syntezy kolagenu, stymulacja metabolizmu komórkowego, dotlenienie komórek skóry, wygładzenie skóry oraz działanie przeciwzmarszczkowe.
16. Ekstrakt z herbaty
- Powstaje z młodych, wiosennych pączków, które jeszcze nie zdążyły się rozwinąć. Uprawiana w Chinach, Sri Lance i Indiach. W kosmetologii znana z właściwości przeciwstarzeniowych. Ma działanie antyoksydacyjne i pobudzające - zwiększa mikrokrążenie krwi, przez co dotlenia komórki. Zawiera także polifenole i katechiny, które chronią przed atakiem wolnych rodników i przedwczesnym starzeniem się skóry.
17. Ekstrakt z bluszczu pospolitego
- poprawia krążenie krwi, ułatwia wnikanie substancji aktywnych, usuwa obrzęki, ułatwia spalanie tłuszczu w tkankach.
18.
Algi morskie
Rośliny wodne, zawierające wiele cennych pierwiastków i związków chemicznych, które znalazły zastosowanie w przemyśle kosmetycznym m.in.: aminokwasy, białka, lipidy, witaminy (A, z grupy B oraz C, E) i mikroelementy (wapń, jod, kobalt, cynk, miedź, mangan, magnez, brom, żelazo). Algi są wykorzystywane w preparatach do profilaktyki i leczenia cellulitu, rozstępów, trądziku.
Dobroczynne działanie alg na skórę jest związane z ich działaniem odżywczym i nawilżającym. Poprawiają ukrwienie, przywracają naturalne pH, regulują czynności gruczołów łojowych. Dostarczają witamin, aminokwasów, protein i składników mineralnych, dzięki czemu zapewniają skórze prawidłowe nawilżenie i odżywienie. Zawarte w algach witaminy E i C oraz ß-karoten wykazują działanie przeciw rodnikowe, wzmacniające ściany naczyń, aktywizujące procesy zachodzące w skórze oraz poprawiające koloryt.
19. Ekstrakt Centella Asiatica

popularnie zwana zielem tygrysa ma niewielkie zielone listki i rośnie przy brzegach stawów i jezior głównie w Malezji i Pakistanie. Wchodzi w skład wielu preparatów pielęgnacyjnych. Stymuluje odnowę komórkową, poprawia krążenie podskórne, wzmacnia ścianki naczyń krwionośnych, co jest w kosmetykach szczególnie cenne, bowiem pękające naczynka to duży problem wielu kobiet.
20. Ekstrakt z guarany
(Paulinia cupana) pnącze z rodziny mydlnicowatych, dziko rosnące w Brazylii i Wenezueli i tam uprawiane. Przez wiele stuleci była stosowana przez Indian Południowoamerykańskich ze względu na swoje właściwości odświeżające i energetyzujące. Nasiona guarana zawierają do 6% kofeiny, znacznie więcej od kawy oraz niacynę(witamina B3). Guarana ma działanie pobudzające i zmniejszające obrzęki oraz wspomaga procesy odtruwania organizmu. Wyciąg stosowany w kosmetykach wyszczuplających i antycellulitowych.
21. Escyna -Aktywny składnik wyciągu kasztanowca, działający przeciwobrzękowo, przeciwwysiękowo i uszczelniająco na ściany naczyń krwionośnych, zwłaszcza dużych, umieszczonych pod powierzchnią skóry. Znajduje zastosowanie w preparatach do pielęgnacji cery ze skłonnością do rozszerzonych i pękających naczynek oraz trądziku różowatego.

Pozdrawiam/Kind regardsIzabela

Re: coś o surowcach kosmetycznych

22. Kofeina - Związek zaliczany do grupy alkaloidów purynowych. Stymuluje przemianę materii i przyczynia się do usuwania złogów tłuszczu, a także ze względu na efekt drenażu tkanek działa wyszczuplająco i detoksykująco. Poprawia mikrokrążenie krwi w tkankach skóry, zwiększa jej sprężystość,nadaje skórze elastyczność i miękkość. Stosowana w preparatach antycellulitowych i wyszczuplających przyspiesza proces lipolizy - rozkładu trójglicerydów do wolnych kwasów tłuszczowych, popularnie zwanym procesem spalania tłuszczu.
23. Olej jojoba -olej pozyskiwany z zarodków wiecznie zielonej pustynnej rośliny simmonesia chinensis lub simonesia californica, rosnącej w Chinach, Kalifornii i Meksyku a także uprawianej w krajach tropikalnych. Działa on bardzo dobrze na skórę, jest bogaty w witaminę F, łatwo się wchłania. Stosuje się go w kremach i balsamach do pielęgnacji ciała a także w odżywkach i szamponach do włosów.
24. Gliceryna -Alkohol wielowodorotlenowy o silnych właściwościach higroskopijnych, jeden z najstarszych czynników wykorzystywanych do nawilżania skóry. Przyciąga wodę z otoczenia, zatrzymując wilgoć w warstwie rogowej naskórka, dzięki czemu w sposób widoczny go nawilża. Penetruje do głębszych warstw skóry, gdzie ułatwia długotrwałe, efektywne związanie wody (nawet do 24 godzin). Wyraźnie poprawia elastyczność i miękkość skóry.
25. Allantoina wykorzystana w kosmetyce ze względu na własności regeneracyjne ( przyspiesza ziarninowanie uszkodzonej tkanki), kojące i łagodzące. Nadaje kosmetykom własności wygładzające i zmiękczające skórę, usuwające spękania i zgrubienia.
26. Olejek Cedrowy (Cedrus Atlantica)
Pochodzi z Ameryki Północnej. Jest silnym antyseptykiem. Działa przeciwbólowo przy reumatyzmie i artretyzmie.
Łagodzi: przeziębienia, kaszel, bronchit, katar, zapalenie pęcherza, objawy cellulitu, łojotok, łupież, przetłuszczanie się skóry i włosów.
27. Olejek imbirowy
- wspomaga likwidowanie objawów cellulitu
- wspomaga leczenie nadwagi i otyłości
- działa silnie rozgrzewająco
- stymuluje gospodarkę mineralną oraz wodno-elektrolitową
- wspomaga procesy trawienne
- wspomaga proces łagodzenia bólu mięśni spowodowanego przemęczeniem fizycznym
(zbyt intensywne ćwiczenia fizyczne, fitness...)
- zalecany jako wspomagający w leczeniu bólu reumatycznego
- jest jednym ze składników preparatów p/biegunce
28. Olejek ylang
Posiada właściwości przeciwstresowe, przeciwdepresyjne, skuteczny
afrodyzjak.Pochodzi z kwiatów zbieranych z drzewa Kananga rosnącego w Indonezji.
Posiada właściwości łagodzenia stanów depresyjnych, stanów lękowych, uważa się,
iż zmniejsza palpitacje, łagodzi stany napięcia nerwowego, łagodzi stres,
zalecany jako wspomagający środek w leczeniu nadciśnienia, łagodzi zaburzenia
krążenia, zalecany jako środek wspomagający podczas leczenia zapalenia jelit,
łagodzi przetłuszczanie się skóry, wspomaga proces niwelowania objawów łysienia,
skuteczny afrodyzjak.
29. Olejek kolendra(Coriandrum sativum).
Posiada właściwości stymulujące, działa antyseptycznie.
Łagodzi zdenerwowanie, zmęczenie fizyczne, napięcie nerwowe, bóle reumatyczne i
artretyczne, wspomaga leczenie infekcji górnych dróg oddechowych, wspomaga
leczenie zatruć pokarmowych, wspomaga zniwelować objawy wzdęć.

Pozdrawiam/Kind regardsIzabela

Re: coś o surowcach kosmetycznych

30. Olejek paczulowy (Oleum Pogostemon Cablin)
masaż - wspomaga likwidowanie objawów cellulitu; wspomaga likwidowanie objawów
trądziku młodzieńczego; wspomaga proces regeneracji naskórka;wspomaga proces
leczenia egzem skórnych; wspomaga leczenie łupieżu;wspomaga proces leczenia
stanów zapalnych skóry; wspomaga proces regulacji gospodarki wodno
elektrolitowej; uznawany jest za afrodyzjak
kąpiel - j.w.
inhalacje i aromatyzacja powietrza - uznawany jest za afrodyzjak
31. Olejek rozmarynowy (Oleum Rosmarini Officinalis)
masaż - stymuluje pracę centralnego układu nerwowego - wspomaga leczenie stanów
depresyjnych, wspomaga niwelowanie objawów zmęczenia psychicznego, niweluje
wzmożone napięcie nerwowe, łagodzi trudności w zapamiętywaniu; tonizuje pracę
serca; łagodzi dolegliwości związane z żylakami kończyn dolnych
kąpiel - stymuluje pracę centralnego układu nerwowego
inhalacje i aromatyzacja powietrza - stymuluje pracę centralnego układu
nerwowego; tonizuje pracę serca; łagodzi dolegliwości związane z żylakami
kończyn dolnych; ułatwia oddychanie podczas infekcji górnych dróg oddechowych
32. Olejek szałwiowy (Oleum Salvia Hispanica)
masaż - pomaga w zwalczaniu bólu reumatycznego oraz bólu mięśni, łagodzi
infekcje skóry, wspomaga regenerację kolagenu oraz elastyny,wspomaga likwidację
objawów rozstępów, łagodzi infekcje bakteryjne górnych dróg oddechowych
kąpiel - wspomaga zwalczanie bólu reumatycznego oraz bólu mięśni o nieznanej
etiologii, łagodzi infekcje skóry, wspomaga regenerację kolagenu oraz elastyny,
wspomaga likwidację objawów rozstępów, łagodzi infekcje bakteryjne górnych dróg
oddechowych
inhalacje i aromatyzacja powietrza - łagodzi infekcje bakteryjne górnych dróg
oddechowych, wspomaga zwalczanie bólu reumatycznego i oraz bólu mięśni o
nieznanej etiologii, łagodzi infekcje skóry pochodzenia bakteryjnego oraz
wspomaga leczenie chorób grzybiczych skóry
33. Olejek lawendowy (Oleum Lavadula Officinalis /alternifolia/ )
Masaż - posiada właściwości p/bakteryjne oraz p/wirusowe, wspomaga zwalczanie
infekcji górnych dróg oddechowych, działa pobudzająco przy nadmiernej senności
związanej z przemęczeniem psychicznym organizmu, łagodzi ból przy migrenie,
wspomaga leczenie bólu głowy o nieznanej etiologii.
kąpiel - wspomaga leczenie chorób bakteryjnych oraz wirusowych skóry; wspomaga
leczenie infekcji górnych dróg oddechowych, działa pobudzająco przy nadmiernej
senności związanej z przemęczeniem psychicznym organizmu, łagodzi ból przy
migrenie, wspomaga leczenie nawracającego bólu głowy o nie zidentyfikowanej
etiologii.
inhalacje i aromatyzacja powietrza - działa antybakteryjnie i p/wirusowo, pomaga
zwalczyć infekcje górnych dróg oddechowych, działa pobudzająco przy nadmiernej
senności związanej z przemęczeniem psychicznym organizmu, łagodzi ból przy
migrenie.
34. Olejek goździkowy (Oleum Eugenia Caryophylus)
Masaż - działa przeciwbólowo, rozgrzewająco - zmniejsza bóle reumatyczne,
wzmacnia system immunologiczny organizmu, stosowany jest jako afrodyzjak.
Kąpiel - działa przeciwbólowo, rozgrzewająco - zmniejsza bóle reumatyczne,
wzmacnia system immunologiczny organizmu, stosowany jest jako afrodyzjak.
Inhalacje i aromatyzacja powietrza - wzmacnia system immunologiczny organizmu,
stosowany jest jako afrodyzjak.

Doskonały repelent.

Pozdrawiam/Kind regardsIzabela

Re: coś o surowcach kosmetycznych

35. Olejek z drzewa różanego (Oleum Aniba Roseadora)
masaż -posiada właściwości bakteriobójcze, działa tonizująco na cały organizm,
polecany jest przy bólach głowy, mdłościach, zmęczeniu psychicznym i fizycznym.
kąpiel - ma właściwości bakteriobójcze, działa tonizująco na cały organizm,
polecany jest przy bólach głowy, mdłościach, nawracających nudnościach,
zmęczeniu psychicznym i fizycznym, wspomaga leczenie stanów lękowych.
inhalacje i aromatyzacja powietrza - posiada właściwości bakteriobójcze, działa
tonizująco na cały organizm, polecany jest przy bólach głowy, mdłościach,
zmęczeniu psychicznym i fizycznym.
36. Olejek eukaliptusowy(Oleum Eucalipti Globulus)
masaż - działa przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo, zwalcza kaszel, grypę,
przeziębienie, anginę, stan zapaleny zatok, działa przeciwbólowo i
rozgrzewająco, reumatyzm, artretyzm, nerwobóle, zmniejsza bóle mięśni, działa
pobudzająco, wspomaga leczenie depresji; podnosi CTK
kąpiel - wspomaga leczenie chorób bakteryjnych, wirusowych i grzybiczych skóry;
wspomaga leczenie infekcji układu oddechowego
inhalacje i aromatyzacja powietrza - działa przeciwbakteryjnie i
przeciwwirusowo; wspomaga leczenie chorób bakteryjnych, wirusowych i grzybic
skóry
37. Olejek z drzewa herbacianego (Oleum Malaleuca Alternifolia)
masaż - posiada właściwości bakteriostatyczne i częściowo bakteriobójcze,
pomaga w zwalczaniu grzybów pasożytujących na skórze i namnażających się w
naskórku; wspomaga terapie p/wirusowe. Stosowany jest podczas leczenia
infekcji górnych dróg oddechowych, grypie, anginie, przeziębieniu, stymuluje
pracę układu immunologicznego, wspomaga leczenie trądziku młodzieńczego.
kąpiel - wspomaga leczenie chorób bakteryjnych, grzybiczych i wirusowych skóry;
stosowany jest jako środek wspomagający leczenie infekcji górnych dróg
oddechowych, stymuluje funkcjonowanie układu immunologicznego
inhalacje i aromatyzacja powietrza - wspomaga leczenie chorób bakteryjnych,
wirusowych oraz grzybic skóry.
38. Olejek bergamotowy (Bergamot Oil)
Olejek bergamotowy pozyskiwany jest z Citrus bergamia Risso et Poit. (Citrus
aurantium ssp. bergamia; pomarańcza gorzka, podgatunek bergamia), drzewka (ok. 5
m wys.) uprawianego w Azji tropikalnej oraz w Południowej Europie (Francja,
Włochy), z rodziny Rutaceae.
Olejek ten zawiera około 300 składników, głównie octan linalylu (30-60%) i
linalol (11-22%), seskwiterpeny (alfa-trans-bergamoten, kariofilen, humulen,
beta-farnezen, beta-bisabolen), terpeny (limonen, p-cymen, gamma-terpinen,
felandren, pinen -a i -b), furanokumaryny (bergamotyn, bergapten 0,3-0,4%,
cytropten, bergaptol, izopimpinelina, ksantotoksyna,
7-metoksy-5-gerano-oksykumaryna).
Składniki olejku bergamotowego mają działanie fototoksyczne,
fotosensybilizujące, wywołuje hiperpigmentację. Powyższe właściwości są
wykorzystywane w terapii bielactwa, mikoz, łuszczycy.
Olejek bergamotowy jest repelentem.
Lecznicze preparaty zawierające w swoim składzie olejek bergamotowy działa
wiatropędnie; silnie wydzielanie soku żołądkowego i jelitowego; poprawia
trawienie.
39. Olejek grejpfrutowy (Oleum Citrus Grandis)
masaż - działa tonująco i przeciwdepresyjnie, łagodzi bóle migrenowe, napięcia
nerwowe, stosowany wspomagająco w terapii cellulitu wszystkich stopni i leczeniu
nadwagi oraz otyłości
kąpiel - działa tonująco i przeciwdepresyjnie, łagodzi bóle migrenowe, napięcia
nerwowe, stosowany w terapii cellulitu i wspomagająco w leczeniu otyłości.
Stosowany jest wspomagająco w terapii odwykowej przy narkomanii i lekomanii.
inhalacje i aromatyzacja powietrza - działa tonująco i przeciwdepresyjnie,
łagodzi bóle migrenowe, napięcia nerwowe i stany rozdrażnienia

Pozdrawiam/Kind regardsIzabela

Re: coś o surowcach kosmetycznych

40. Olejek eteryczny sosnowy otrzymuje się z igieł sosny Pinus silvestris .
Uważa się, że najlepsze jakościowo olejki pochodzą z roślin rosnących w
Północnej części Europy i Azji (w tym z Syberii) i gdy otrzymywane są wiosną i
latem. Do nich należy olejek pochodzący z igieł sosny pinus silvestris. Olejek
jest produktem destylacji z parą wodną igieł, młodych gałązek i szyszek.
Olejek sosnowy jest jasnożółty, i ma mocny, balsamiczny, żywiczny zapach.
Olejek sosnowy stosuje się do leczenia infekcji górnych dróg oddechowych i
zatok. Ma działanie wykrztuśne i antyseptyczne.
Inhalacje sosnowe są stosowane przy przeziębieniach, katarach i bólach gardła.
Uważa się, że olejek sosnowy ma działanie oczyszczające układ moczowy
(stosowany w kąpieli) i dlatego zalecany jest w przypadku zapalenia pęcherza,
wątroby i problemów z prostatą.
Łagodzi bóle reumatyczne i gośćcowe, rwy kulszowej i artretyzmui z tego powodu
zaleca się jego dodawanie do olejków i pianek kąpielowych.
Olejek sosnowy działa pobudzająco i odświeżająco przy zmęczeniu umysłowym. Usuwa
objawy zmęczenia i wyczerpania nerwowego. Ma też działanie wzmacniające system
immunologiczny.
Zastosowanie olejku sosnowego do:
masażu - infekcje dróg oddechowych, bronchit, kaszel, przeziębienie grypa,
zapalenie zatok, a także bóle reumatyczne i gośćcowe, infekcje pęcherza i kamica
nerkowa, zmęczenie umysłowe.
kąpieli - infekcje dróg oddechowych, bronchit, kaszel, przeziębienie, grypa,
zapalenie zatok, bóle reumatyczne i gośćcowe, infekcje pęcherza i kamica
nerkowa, zmęczenie umysłowe
inhalacji i aromatyzacji powietrza - infekcje dróg oddechowych, bronchit,
kaszel, przeziębienie, grypa, zapalenie zatok, zmęczenie umysłowe.
41. Naturalny olejek eteryczny pomarańczowy
Funkcja: antyoksydant
Postać: żółto-pomarańczowy, przezroczysty płyn
Substancje aktywne: 90% monoterpeny, głównie D-limonen
Olejek pomarańczowy pozyskiwany jest ze skórki owoców drzewa słodkiej pomarańczy
(Citrus Aurantium Dulcis/Citrus Auratium Sinensis).
Znane są dwie metody ekstrakcji tego olejku:
1- Destylacja z parą wodną skórek owocu pomarańczy, w wyniku której otrzymuje
się jasno żółty lub bezbarwny olejek, o słabym zapachu, który łatwo ulega
utlenieniu i działa fototoksycznie i fotouczulająco. Wersja ta pochodzi głównie
z Ameryki Północnej i krajów śródziemnomorskich.
2- Wytłaczanie na zimno skórek dojrzałych owoców pomarańczy, w wyniku której
otrzymuje się dużo lepszej jakości, żółto-pomarańczowy olejek, o intensywnym
zapachu świeżych pomarańczy. Uważa się, iż ten typ olejku jest bezpieczny dla
zdrowia ludzi.
Niektóre źródła podają, że wszystkie odmiany olejku pomarańczowego mogą działać
fototoksycznie i zalecają 12h odstęp pomiędzy zastosowaniem olejku
pomarańczowego na skórę, a kontaktem ze słońcem.
Olejek eteryczny pozyskiwany ze skórek pomarańczy - budzi uczucie
relaksu,dobrego samopoczucia, łagodzi napięcia nerwowe i rozdrażnienie,
rozładowuje stresy, pomaga przy bezsenności i depresji; wspomaga leczenie
objawów amnezji. Olejek ten działa antyseptycznie. Sugeruje się jego stosowanie
w preparatach przeznaczonych dla cery tłustej oraz w preparatach mających
pomagać zmniejszyć objawy cellulitu.
Za właściwości antyoksydacyjne oraz zmniejszenie degradacji elastyny poprzez
interakcję z elastazą odpowiedzialny jest d-limonen.
Uważa się, iż d-limonen odpowiedzialny jest również za zwiększenie
przyswajalności ubichinonu przez komórki skóry właściwej.
Działanie antyoksydacyjne stymulują zawarte w olejku pomarańczowym nobiletyna,
tangerytyna, hesperytyna i hesperydyna

Pozdrawiam/Kind regardsIzabela

Re: coś o surowcach kosmetycznych

Oj Kochana ale się napisałaś wielkie dzięki!!:) a skąd to masz? z głowy pisałać? czy posiłkowałaś się jakąś mądrą księgą? to się nadaje na 3 oddzielne wpisy na bloga

Re: coś o surowcach kosmetycznych

hehe nie ma sprawy :* to jest malutki element moich notatek z kosmetologii z tego semestru ;p przyznam bez bicia, że 100% to ja jeszcze w głowie nie mam ;p ale w sumie po to się robi notatki żeby do nich sięgnąć ;p a i 4 była na koniec semestru z egzaminu więc chyba nie jest tak źle ;p jak tylko w miarę czasu będę nabierać nowych wiadomości zawsze się chętnie podzielę jeśli tylko bedzie zainteresowanie

Pozdrawiam/Kind regardsIzabela

Sprawdź w sklepie ladymakeup.pl:

Re: coś o surowcach kosmetycznych

bardzo przydatne i ciekawe informacje

Re: coś o surowcach kosmetycznych

fajna lista, wydrukuję