Sprawdzone przepisy na pyszne ciasta Swiateczne
Kochane moze podzielicie sie sprawdzonymi przepisami na pyszne ciasta?
Także jestem ciekawa
Czy wygładza włosy?
Też chętnie się dowiem.
A która lepiej Ci się sprawdziła?
Na pewno tak.
Wydaje mi się, że niektóre są do frezarek podologicznych, inne do zwykłych. Trzeba dopytać.
Odczuwa się naprawdę ten efekt chłodzący?
Dzięki za polecenia :)
Jeszcze może jakieś rady? ;)
Kochane moze podzielicie sie sprawdzonymi przepisami na pyszne ciasta?
Okres przedświąteczny hmm i zaczyna się myślenie co zrobić smacznego,by każdemu smakowało... Ja mogę zaproponować kilka sprawdzonych przepisów,lecz dziś dodam tylko dwa, Dodam więcej,lecz muszę zajechać po swój zeszyt z przepisami do mamy.
1.Ciasto z Ustronia (moja babcia będąc w sanatorium w Ustroniu dostała przepis od swojej koleżanki z sali,temu taka nazwa ciasta).
1 szklanka wódki
1 szklanka grysiku (kasza manna-lecz normalna,nie błyskawiczna)
1 szklanka cukru
20 dag. kokosu
2 kostki masła bądź margaryny (można 1kos.masła i 1kost margaryny.
Łączymy ze sobą wódkę,grysik,cukier i wstawiamy na noc do lodówki. Rano do tego dodajemy kokos.
Masło/margarynę ucieramy na puszysta masę i dodajemy po łyżce masy z kokosem.
Taką masę wykładamy na biszkopt,górę można polać rozpuszczoną czekoladą.
(Przepis na biszkopt:
5 jaj
5 łyżek cukru
5 łyżek mąki pszennej-tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Ubijamy najpierw białka. Gdy są sztywne dodajemy cukier,ubijamy aż się rozpuści. Później dodajemy żółtka i razem mieszamy. Na sam koniec przesiewamy mąkę,proszek i delikatnie mieszamy).
2.Rafaello
Upiec biszkopt z 5 jaj. Przepis ww.
Masa;
40 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
2 paczki śmietany śnieżki
2 tabliczki białej czekolady
10 dag. kokosu
10 dag. płatków migdałowych
Śmietanę ubić na sztywno,dodać śmietanę śnieżkę. Gdy jest to ubite dodajemy rozpuszczoną wcześniej na parze czekoladę (na garnek z gotującą się wodą dajemy garnuszek z czekoladą,czekamy aż się rozpuści). Na koniec wsypujemy kokos i płatki migdałowe.
Wyłożyć na biszkopt.
http://www.smaczny.pl/przepis,piernik_z_powidlami
Polecam ten przepis
Od paru lat robię go na święta i dziś nie wyobrażam sobie Bożego Narodzenia bez pierniczka z powidłami
Ja mam przepis na piernika z jakiejś starej przyprawy do piernika, (tych przypraw chyba już nie produkują) ale ciasto jest naprawdę dobre ! Jak znajdę ten przepis to zamieszczę
mam ten sam przepis na rafaello. Polecam:) Ciasto jest przepyszne
PYSZNY piernik, ktory nie musi lezec, aby byl dobry!!!
http://mojewypieki.blox.pl/2007/07/Pier ... adany.html
PYCHOTKAAA!!!
Dodaję kolejna dwa ciasta.
1.Kiwi a inaczej Shrek
Upiec biszkopt z 8 jaj (8 jaj,8 łyżek cukru,8 łyżek mąki pszennej, proszek do pieczenia) i przekroić na pół.
3 kisiele cytrynowe
3 galaretki zielone,np.agrestowe
1 kostka masła lub margaryny
8 kiwi
0.5 litra śmietany kremówki 30% lub 36%
1 śmietanka śnieżka
Masa:
Kisiele ugotujemy w 4 szklankach wody,gdy się gotuje dodajemy 2 galaretki agrestowe (sypkie) i mieszamy do rozpuszczenia. Do ciepłej masy dodać margarynę/masło i mieszać aż się rozpuści i ładnie połączy w całość.
Śmietana:
Kremówkę ubijamy na sztywno,dodajemy śnieżkę i 1galaretke rozpuszczona w 0,5szklanki gorącej wody. Ubijamy.
Na połowę biszkoptu wykładamy połowę gorącej masy. Na masę dajemy plasterki kiwi,na kiwi resztę masy i drugi biszkopt. Na biszkopt wylewamy ubitą śmietanę. Wstawiamy do lodówki do stężenia. Można na wierzch posypać galaretka cytrynową-będzie kwaśniejsze.
2.Włoskie
6 jaj
2 szklanki cukru
3 szklanki mąki pszennej
1 szklanka oleju
8 jabłek
1 łyżka kakao
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka cynamonu
Można dodać trochę drobno posiekanych orzechów włoskich i przyprawę korzenna (do piernika).
Ucieramy żółtka z cukrem aż będzie kremowa masy,dodajemy do niej po kolei (stale mieszając) mąkę,kakao,cynamon,sodę,olej (orzechy,przyprawę korzenną). Gdy całość ładnie się połączyła ubijamy białka jajek na sztywno i lekko mieszamy z ciastem. Na koniec dodajemy jabłka pokrojone w kostkę.
Wylewamy na blachę.
Piec 60-90minut w temp 190-200stopni.
hihi ale fajny wątek - jutro napisze przepis na "skubańca" wczoraj piekłam
uwielbiam ciasta i lody
Ma ktoś przepisa na ciasto wegańskie?
Zadzwoń do nas +48 785 455 777
Czynne od poniedziałku do piątku w godzinach 08:00-16:00
Koszt dostawy do kraju Stany Zjednoczone, już od 24.60 zł (uzależnione od wagi produktów), produkty w magazynie wysyłamy już w 24h. (Sprawdź szczegóły)
Zakupione produkty możesz zwrócić lub wymienić w ciągu 14 dni od odebrania. (Sprawdź szczegóły)