Niedawno przechodzilam to samo, bralam kapsulki Skrzypowita :
http://www.i-apteka.pl/product-pol-2984 ... tabl-.html
Efekty sa dopiero po 1.5 - 2 miesiacach.
Ja rowniez skorzystalam z opcji "tabletka wzacniajaca" lecz niestety efekt byl odwrotny od zalozonego, jeszcze bardziej sie rozdawajaly i pekaly. Moja znajoma przede wszystkim doradzila mi zebym do wszystkich prac domowych stosowala rekawiczki gumowe no i krem do rak oraz dobra odzywka do paznokci.
Na moj rozum rozdwajajace/rozwarstwiajace sie paznokcie to brak czegos w organizmie i nie da sie tego uzupelnic samym smarowaniem kremem czy odzywka plytki paznokcia z tego to prostego wzgledu, ze nie przenikna one wglab paznokcia, nie ma takich cudow. Dla przykladu podam problem z grzybica paznokci - wszelkie smarowanie specjalnymi lakierami, sztyftami jest bez sensu poniewaz grzybica zajmuje caly paznokiec a nie tylko jego zewnetrzna czesc, trzeba przejsc kuracje i lykac leki antygrzybiczne.
Smarujac paznokcie roznymi specyfikami, moczac w oliwce wzmacniasz je chwilowo ale problem zostaje - paznokcie wyrastaja nadal slabe.
Za stan paznokci odpowiadaja witaminy z grupy B, wit.A, wit. H czyli biotyna.
Od tego preparatu raczej nie powinno byc pogorszenia, predzej mozna by bylo powiedziec ze preparat nie zadzialal. Moze za krotko stosowalas a moze akurat ten preparat Tobie z jakiegos wzgledu nie odpowiadal. Niektorzy twierdza, ze maja uczulenie na skrzyp, poszukalabym czegos bez skrzypu np. Biotebal 5 - biotyna witamina H 30 tabletek
Lek stosowany jest w celu uzupełnienia niedoborów biotyny. Biotyna (witamina H) to witamina z grupy B, poprawiająca stan włosów i paznokci. Niedobór biotyny powoduje wypadanie włosów, zaburzenia wzrostu paznokci i włosów, nadmierną łamliwość paznokci i włosów....
Zrodlo: zdrowarodzina.eu