Kiedy zacząć stosowanie kremu przeciwzmarszczkowego?

• 2012-06-09, o 15:28
  • 79
  • 29 736
  • 49
  • 61

Kiedy zacząć stosowanie kremu przeciwzmarszczkowego?

Witam,
chciałabym prosić o radę: kiedy jest najlepszy czas na stosowanie kremu przeciwzmarszczkowego i czy zbyt wczesne używanie tego kosmetyku może mieć jakieś negatywne skutki?

Mam dylemat, bo nieopatrznie kupiłam sobie krem matująco - przeciwzmarszczkowy firmy AA. Choć na opakowaniu przedział wiekowy to 20 - 40 lat, a ja mam 24, to mocno się zastanawiam czy stosować ten krem, bo zmarszczek jeszcze jakichś zauważalnych nie mam (jedynie delikatne kreseczki wzdłuż dolnej powieki).

Doradźcie mi, czy wykorzystać to jedno opakowanie, które mam, czy odżałować te 19,50 i kupić krem nieprzeciwzmarszczkowy?

Za pomoc z góry serdecznie dziękuję.

Re: Kiedy zacząć stosowanie kremu przeciwzmarszczkowego?

przeczytałam ostatnio:
"Najlepiej, gdyby po krem przeciwzmarszczkowy sięgały kobiety około 25. roku życia. Powinien to być wówczas kosmetyk lekki, działający profilaktycznie.
Krem na dzień powinien zawierać filtr przeciwsłoneczny, minimum SPF 10. Dobrze, jeśli w jego formule są substancje, które walczą z wolnymi rodnikami przyspieszającymi starzenie (np. witaminy C i E).
Na noc można kupić preparat z retinolem, kwasami owocowymi lub kwasem glikolowym (zwłaszcza dla cery tłustej) – wspomagają proces odnowy skóry." - tak właśnie radzi większość kosmetyczek
oraz:
" W wieku 30 lat już powinno używać się kremów przeciwzmarszczkowych, ponieważ w tym wieku skóra zaczyna tracić elastyczność i pojawiają się pierwsze zmarszczki mimiczne. Lepiej więc im zapobiegać, bo gdy już powstaną, usuną je tylko kosztowne zabiegi w gabinecie (np. botoks)."

Nurtuje mnie jeszcze, czy do kremu można się przyzwyczaić Bo jeśli tak, to oznacza, że jak się będzie go długo stosować, to skóra może przestać wytwarzać zawarte w kremie składniki i później już tylko pozostanie zwiększanie intensywności kremu Czytałam trochę w internecie opinii na ten temat, ale zdania są podzielone.

Nurtuje mnie jeszcze, czy do kremu można się przyzwyczaić Bo jeśli tak, to oznacza, że jak się będzie go długo stosować, to skóra może przestać wytwarzać zawarte w kremie składniki i później już tylko pozostanie zwiększanie intensywności kremu Czytałam trochę w internecie opinii na ten temat, ale zdania są podzielone.

SuperAnia

w tym ci nie mogę pomóc ;/ ale chętnie poczytam co piszą inne dziewczyny na ten temat, bo w końcu każdej z nas się to przyda

Czasami też miałam dylemat który krem będzie najlepszy do mojego wieku. Ja już wybieram te przeciwzmarszczkowe Tak sobie wykombinowałam, że jeśli na kremie jest konkretnie +30, +40 itp. to są już silniejsze kremy, a jak jest napisane dla cery dojżałej lub jest jakiś niezbyt pewny podział wiekowy to biorę je za te najwcześniejsze kremy przeciwzmarszczkowe Może źle myślę, ale tak jakoś sobie wykombinowałam. No i jeszcze wiem tyle, że te przeciwzmarszczkowe trzeba zacząć stosować zanim wyjdą zmarszczki, bo kremy nie likwiduja już istniejacych zmarszczek, tylko opóźniaja ich pojawianie się

http://historiawlosow.blox.pl/html

Sprawdź w sklepie ladymakeup.pl:

Czasami też miałam dylemat który krem będzie najlepszy do mojego wieku. Ja już wybieram te przeciwzmarszczkowe Tak sobie wykombinowałam, że jeśli na kremie jest konkretnie +30, +40 itp. to są już silniejsze kremy, a jak jest napisane dla cery dojżałej lub jest jakiś niezbyt pewny podział wiekowy to biorę je za te najwcześniejsze kremy przeciwzmarszczkowe Może źle myślę, ale tak jakoś sobie wykombinowałam. No i jeszcze wiem tyle, że te przeciwzmarszczkowe trzeba zacząć stosować zanim wyjdą zmarszczki, bo kremy nie likwiduja już istniejacych zmarszczek, tylko opóźniaja ich pojawianie się

ammb

mam dokładnie takie samo rozumowanie na temat kremów przeciwzmarszczkowych

Ja na razie po nie nie sięgam, szczerze mówiąc troche wydaje mi sie to lipą że działają choc na pewno sa i te skuteczne. Zgadzam sie z tym że nalezy stosowac zanim zmarszczki sie pojawią bo potem już nic nie pomoże. Słyszałam też że najlepsze są te które stymulują kolagen a nie go zastępują bo wtedy rzeczywiście skóra przestaje go produkować ale czy to prawda to pojęcia nie mam...

Ja na razie po nie nie sięgam, szczerze mówiąc troche wydaje mi sie to lipą że działają choc na pewno sa i te skuteczne. Zgadzam sie z tym że nalezy stosowac zanim zmarszczki sie pojawią bo potem już nic nie pomoże. Słyszałam też że najlepsze są te które stymulują kolagen a nie go zastępują bo wtedy rzeczywiście skóra przestaje go produkować ale czy to prawda to pojęcia nie mam...

marzena000

też o tym słyszałam i zastanawiałam się nad tym, ale szczerze mówiąc nic nie wymyśliłam

No własnie ja też na razie to odwlekam, nie wiem czy jest to tak konieczne, w końcu nasze mamy i babcie nie miały takich kosmetyków jak teraz sa a miały gładkie buzie, może wystarczyło by jakies łatwiejsze naturalne rozwiązanie, trudno powiedzieć, miejmy nadzieje że działają i kiedys nam pomogą

No własnie ja też na razie to odwlekam, nie wiem czy jest to tak konieczne, w końcu nasze mamy i babcie nie miały takich kosmetyków jak teraz sa a miały gładkie buzie, może wystarczyło by jakies łatwiejsze naturalne rozwiązanie, trudno powiedzieć, miejmy nadzieje że działają i kiedys nam pomogą

marzena000

zgadzam się

W takim razie już powinnam mieć całą półkę kosmetyków przeciwzmarszczkowych, bo już po 25. Tylko czemu moja mamcia wygląda nadal młodo, nie ma tylu zmarszczek, a stosuje krem podstawowy - nawilżający z nivea.

Szczególnie polecamy

A
B
C
D
E
F
G
H
I
J
K