Ooo ja bym była zainteresowana ciastem na pizze i knoppersa, bo uwielbiam:) ooo i jeszcze te ciasteczka owsiane
A moja babcia ostatnio zrobiła ciasto z kwaśnej śmietany, bo dostała w pracy przepis i w życiu nie domyśliłabym się, że to jest zwykła śmietana a nie kremówka:D Trzeba upiec biszkopt, przekroić na pół i nasączyć wg uznania. Masę robi się ze zwykłej kwaśnej śmietany- 18% (duży pojemnik), należy dodać cukru też wg uznania i wymieszać. Lepiej nie miksować, bo śmietana się rozrzedzi. Masę wylewamy na jedną część biszkopta. Na masę kładziemy brzoskwinie albo truskawki i przykrywamy biszkoptem. Na wierzchu można polać mleczną czekoladą albo zalać galaretką i wstawić do lodówki, żeby masa stężała. I na prawdę możecie mi nie wierzyć ale ciasto jest przepyszne, proste i szybkie w wykonaniu i tanie. Jak późno się goście zapowiedzą to macie czas, żeby je zrobić. Mi też się nie chciało wierzyć, że ze zwykłej śmietany można zrobić tak dobre ciasto:)
W sumie to ja też wolę piec niż gotować, bo uwielbiam słodycze:) Jak dla mnie najlepszy jest sernik kakaowy-ale gorący i sernik z brzoskwiniami- też gorący:) Wgl uwielbiam gorące ciasta, tak samo jak drożdżowe z truskawkami-też takie prosto z piekarnika mniamm.Lubię też roladę rafaello. Oo i uwielbiam, to jest po prostu mój number one; sernik gotowany z karmelem i orzechami:) i gofry<3 to jest coś co kocham:D ale niestety moja gofrownica się zepsuła i kupiłam urządzenie 3in1 i ma za słabą moc na gofry;/ toster ok ale gofry strasznie długo trzeba piec:( Muszę zainwestować w nową gofrownicę, bo za długo bez gofrów nie wytrzymam:D
Rolada rafaello? Znam różne wersje tego ciasta ale o roladzie nie słyszałam.Kokos uwielbiam dlatego jak możesz to zdradź przepis
Pizza
Wychodzą z tego 3 spody do pizzy średnica 30 cm( ale ja robie jeden okrągły i dwa prostokątne 22-33 cm czy coś takiego i jest ok)
Ciasto:
1 25 g drożdży
1,5 szklanki ciepłej wody
3,5 szklanki mąki pszennej
1 łyżka oliwy z oliwek
1,5 łyżeczki soli
Drożdże rozpuścić w wodzie,dodać łyżkę mąki odstawić na 5 - 10 minut.Mąkę przesiać, zrobić w niej zagłębienie, do którego wlać drożdże, oliwę, dodać 1,5 łyżeczki soli. Ciasto dobrze wyrobić, umieścić w naczyniu, przykryć ściereczką i pozostawić do podwojenia objętości (około 1,5 godziny).Wyrośnięte ciasto uderzyć pięścią. Podzielić na 3 równe części. Z nich uformować spody na pizzę, pozostawiając grubsze brzegi.Na wierzch sos pomidorowy( ja robię go z puszki pomidorów w kostce, ketchupu i odrobiny koncentratu, do tego parę wyciśniętych ząbków czosnku,mnóstwo ziół oraz sól pieprz do smaku). Na sos ulubione dodatki (wg upodobania) .Piec około 15 - 20 minut w maksymalnej temperaturze piekarnika ( u mnie 250ºC). Starty ser nakładać kilka minut przed końcem pieczenia.
Ja mam trochę inny przepis na knoppersa
Białą masa:
170g masła(miękkiego)
1/4 szklanki mleka
1/4 szklanki cukru
1,5 szklanki mleka w proszku
W małym garnuszku gotujemy mleko z cukrem, do chwili aż cukier się rozpuści,na niedużym ogniu żeby nie przypalić..Masę ostudzić. W drugim naczyniu ubijamy masło(mikserem) na puszystą białą masę. Do masła dodajemy stopniowo po łyżce masy mlecznej, i miksujemy aż będzie gładka.Następnie powoli dodajemy mleko w proszku i miksujemy,do czasu aż nie będzie grudek.
Masa orzechowa:
100 g masła
150 g nutelli
1 łyżka kakao
2 czubate łyżki zmielonych orzechów laskowych
100 g orzechów laskowych podpieczonych i posiekanych (najlepiej podpiec w piekarniku, ewentualnie na suchej patelni zrumienić)
Masło, nutellę, kakao zmiksować, na koniec dodać zmielone i posiekane orzechy.Wszystko wymieszać.
Ponadto:
3 suche wafle(takie prostokątne ja kupuję w srebrnej folii i dla mnie są najlepsze)
60g mlecznej czekolady
60g gorzkiej czekolady
Pierwszy blat wafla kładziemy na desce i smarujemy orzechową masą, na to drugi blat, który smarujemy masą białą, kładziemy ostatni blat.Wszystko obciążyć czymś i włożyć do lodówki do stężenia.( na kilka h)
Po wyjęciu posmarować blat od strony masy białej rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą.Poczekać aż stężeje w lodówce i wcinać:)
Ciasteczka owsiane
1/3 szklanki cukru
1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
1 szklanka płatków owsianych
1 szklanka ziaren słonecznika(ja daję z górką bo uwielbiam prażony słonecznik)
1 kostka miękkiego masła(250 g)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
cukier waniliowy
Słonecznik uprażyć na suchej patelni aż będą złote.Masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i proszkiem.Dodać ostudzony słonecznik i płatki owsiane i wszystko wymieszać.Następnie dodać mąkę i zagnieść.Konsystencja ciasta jest miękka i tłustawa,ale tak ma być, im więcej mąki tym będą twardsze.Z ciasta lepić spłaszczone kulki o wielkości mniej więcej orzecha włoskiego.Piec 15 min w tem 175 stopni, na złoty kolor.
Ciastka owsiane II (chrupiące)
200 g miękkiego masła
3/4 szklanki cukru
1 duże jajko
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 szklanka mąki pszennej
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
2,5 szklanki płatków owsianych
Masło utrzeć(można mikserem) , dodać cukier i ucierać na biały puch.Dodać jajko i dalej ucierać. Sypkie składniki wsypać do drugiego naczynia , wymieszać i dodać do masła.Wszystko razem wymieszać(zmiksować).Z ciasta zrobić spłaszczone kulki wielkości orzecha włoskiego.Sporo urosną wiec układać w odstępach. Piec w tem 180 stopni 15-18 min do złotego koloru.
Te ciastka spokojnie można trzymać nawet 2 tyg w szczelnym naczyniu( u mnie po tym czasie trzymane w blaszanej puszcze były chrupiące i tak samo smaczne jak pierwszego dnia
Choćbyśmy cały świat przemierzyli w poszukiwaniu Piękna, nie znajdziemy go nigdzie, jeżeli nie nosimy go w sobie..