Re: Kacik kulinarny
Hej dziewczyny ja jadłam takie ciasto, piekł je mój brat, było (ku memu zdziwieniu) bardzo smaczne, o lekko korzennym smaku.
Brat dał mi przepis, ale jeszcze nie próbowałam go upiec sama
Moge wam go podać, mam nadzieje, że posmakuje mi bardzo smakowało !4 jajka
1,5 szklanki cukru
1 szklanka oleju
2 szklanki mąki
2 szklanki startej marchewki (na drobnych oczkach tarki; ok. 2-3 duże marchewki)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 łyżeczki cynamonuWykonanie:
Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Powoli dodajemy olej, cały czas ucieramy
Stopniowo dosypujemy mąkę, ucieramy aż do uzyskania gęstej, gładkiej masy.
Dosypujemy proszek i sodę oraz cynamon.
Dodajemy startą marchewkę, mieszamy aż do połączenia składników. Pieczemy w tortownicy wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką lub w wysokiej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok 30-40 minut. Temperatura 180 st. piekarnik przed wstawieniem ciasta powinien być lekko podgrzany.
Ooo dzięki. właśnie o takie ciasto mi chodziło:)