Kacik kulinarny

  • 2011-08-04, o 11:13
  • 219
  • 52 491
  • 67
  • 73

Re: Kacik kulinarny

Sałatka bez cebuli dla Nitki
Makaron penne (ja kupuję taki drobny kolorowy w Biedronce), ser feta, szynka, szczypior, ogórek, pomidor, kukurydza i sos (majonez+ketchup+papryka w proszku, ja dodaję trochę słodkiej, trochę ostrej). Mam nadzieję, że jak nie lubisz cebuli, to zjesz szczypior
Sałatkę wymyśliła moja siostra i jest u mnie w rodzinie uwielbiana

http://allegro.pl/listing/user.php?us_id=24823654 WYPRZEDAŻhttp://www.facebook.com/FollowTheFashion Promocje i rabatyhttps://www.facebook.com/pages/Evell-makeup-Ewelina-Wasilczyk/477883348983066http://evellmakeup.blogspot.com/

Re: Kacik kulinarny

Dziękuję:)
Znam taką z krewetkami, oliwki, kukurydza i różne rodzaje sałaty i dotego taki sam sos jak ty robisz ale ja dodaję tabasco.
I taką z fetą też znam: sałata, oliwki, feta, ogórek, pomidor (można wrzucać wszystko wg uznania:)) a sos robię z oliwy, octu jabłkowego i różnych przypraw (głównie bałam te do pizzy i oregano)

Życie jest piękne o ile ma się z kim je dzielić...

Re: Kacik kulinarny

Moja ulubiona sałatka warstwowa to:
1. Kurczak usmażony w przyprawie kebab-gyros
2. Drobno posiekana cebulka
3. Ketchup
4. Drobno pokrojone ogórki konserwowe
5. Kukurydza
6. Majonez
7. Kapusta pekińska.

ewelinablbn

To również moja ulubiona sałatka;) Polecam


mniam mniam:D tez ją robie:)

Re: Kacik kulinarny

Mmmm, ja teeeż ;] tylko że robię troszkę inaczej, daję jeszcze ryż, przyprawę gyros dodaję do majonezu tworząc a la sos i obowiązkowo zastępuję kukurydzę ananasem z puszki ;]

p.s. Świetny wątek ! ! !

Re: Kacik kulinarny

A robiła któraś z was ciasto z marchewki? Jeżeli tak to prosiłabym o przepis. Słyszałam, że jest bardzo dobre, ale jakoś nie wiem nie mogę się do tego przekonać. Może jak sama spróbuję...

„Błogosławieni Ci, którzy nie potrafią kochać, albowiem ich serc złamać się nie da"(Albert Camus)

Re: Kacik kulinarny

A robiła któraś z was ciasto z marchewki? Jeżeli tak to prosiłabym o przepis. Słyszałam, że jest bardzo dobre, ale jakoś nie wiem nie mogę się do tego przekonać. Może jak sama spróbuję...

klaudusia0807

Ciasta marchewkowego nie robiłam jeszcze, ale jedyne co miało u mnie wspólnego z marchewka to ciasto na Kubusiu:)

Re: Kacik kulinarny

A nie to nie o to z kubusiem mi chodziło:) Apropo tego z kubusiem można je jeszcze zrobić z sokiem pomarańczowym:)

„Błogosławieni Ci, którzy nie potrafią kochać, albowiem ich serc złamać się nie da"(Albert Camus)

Re: Kacik kulinarny

Wiem że czasami do piernika można dodać marchewkę zamiast powideł śliwkowych, jabłkowych (mam na myśli taki w któeym miwsza się dżem z ciastem a nie taki gdzie przekłada się dżemem.

Życie jest piękne o ile ma się z kim je dzielić...

Re: Kacik kulinarny

Hej dziewczyny ja jadłam takie ciasto, piekł je mój brat, było (ku memu zdziwieniu) bardzo smaczne, o lekko korzennym smaku.
Brat dał mi przepis, ale jeszcze nie próbowałam go upiec sama
Moge wam go podać, mam nadzieje, że posmakuje mi bardzo smakowało !

4 jajka
1,5 szklanki cukru
1 szklanka oleju
2 szklanki mąki
2 szklanki startej marchewki (na drobnych oczkach tarki; ok. 2-3 duże marchewki)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 łyżeczki cynamonu

Wykonanie:
Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Powoli dodajemy olej, cały czas ucieramy
Stopniowo dosypujemy mąkę, ucieramy aż do uzyskania gęstej, gładkiej masy.
Dosypujemy proszek i sodę oraz cynamon.
Dodajemy startą marchewkę, mieszamy aż do połączenia składników. Pieczemy w tortownicy wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką lub w wysokiej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok 30-40 minut. Temperatura 180 st. piekarnik przed wstawieniem ciasta powinien być lekko podgrzany.

Re: Kacik kulinarny

Heh brzmi zachęcająco, jak zgromadze odpowiednią ilość marchewki to wypróbuję