Kacik kulinarny

  • 2011-08-04, o 11:13
  • 219
  • 58 635
  • 67
  • 73

Re: Kacik kulinarny

Z ciast to poproszę o przepis na roladę, bo pozostałe mam A jaką robisz sałatkę z kurczakiem?

http://allegro.pl/listing/user.php?us_id=24823654 WYPRZEDAŻhttp://www.facebook.com/FollowTheFashion Promocje i rabatyhttps://www.facebook.com/pages/Evell-makeup-Ewelina-Wasilczyk/477883348983066http://evellmakeup.blogspot.com/

Re: Kacik kulinarny

Gotuję pierś kurczaka,później po wystudzeniu kroję w kostkę, mieszam z kukurydzą z puszki, dodaję pokrojony zielony koperek-koperku musi być dużo, doprawiam i dodaję majonezu i to koniec:)

Rolada Rafaello;(przepis na 2 rolady)
biszkopt wg uznania
masa;
dwie śmietany kremówki (najlepiej 36%)
4śmietan-fixy
2 białe czekolady
20dag wiórek kokosowych
10dag płatków migdałowych

2czekolady rozpuścić, dodać 1/3 śmietany kremówki.Wymieszać wszystko mikserem.Wlać resztę śmietany,wsypać 2 śmietan-fixy, migdały i 10dag wiórek kokosowych.Wszystko zmiksować i wyłożyć na biszkopt. Zmiksować drugą śmietanę z 2 pozostałymi śmietan fixami i cukrem pudrem(wg uznania)-ja dodaję 2łyżki i ubitą śmietaną smarujemy na wierzchu rolady i posypujemy wiórkami kokosowymi.

Jeżeli chodzi o ciasto na roladę to na dużej blaszce-takiej na cały piekarnik rozkładamy papier do pieczenia i wylewamy ciasto. Pieczemy ok 15-20minut.(zależy od piekarnika). Po upieczeniu ściereczkę kuchenną wysypujemy cukrem-nie za dużo. Rozkładamy na niej upieczone ciasto (gorące, wyjęte prosto z piekarnika-ważne, żeby nie było już wystudzone) i ciasno zawijamy w ściereczkę. Po ostudzeniu rozwijamy ze ściereczki,osypujemy nadmiar cukru i kładziemy masę, zawijamy i jak już wcześniej napisałam na wierzchu smarujemy śmietaną i posypujemy wiórkami. Smacznego!:)

„Błogosławieni Ci, którzy nie potrafią kochać, albowiem ich serc złamać się nie da"(Albert Camus)

Re: Kacik kulinarny

mam jeszcze przepis na gofry, jeżeli któraś z was by chciała:)

„Błogosławieni Ci, którzy nie potrafią kochać, albowiem ich serc złamać się nie da"(Albert Camus)

Re: Kacik kulinarny

Ostatnio robiłam ciasto zig zap (biszkopt i na to mleko skondensowane-ubite i podzielone na 3 części wymieszane z 3 różnymi galaretkami na przemian) wygląda fajnie i smakuje:)
A Sałatkę często robię warstwową (kukurydza, czerwona fasola, może być wędlina pokrojona w kostkę, jajko, kiełki/seler, ananas i na wierzch majonez)szybka, prosta i dobra, fajnie jak jest w przeźroczystej misie.

Życie jest piękne o ile ma się z kim je dzielić...

Re: Kacik kulinarny

Moja ulubiona sałatka warstwowa to:
1. Kurczak usmażony w przyprawie kebab-gyros
2. Drobno posiekana cebulka
3. Ketchup
4. Drobno pokrojone ogórki konserwowe
5. Kukurydza
6. Majonez
7. Kapusta pekińska.

Ostatnio robiłam ciasto zig zap (biszkopt i na to mleko skondensowane-ubite i podzielone na 3 części wymieszane z 3 różnymi galaretkami na przemian) wygląda fajnie i smakuje:)
A Sałatkę często robię warstwoeą(kukurysza, czerwona fasola, może być wędlina pokrojona w kostką, jajko. kiełki/seler, ananas i na wierzch majonez)szybka, prosta i dobra, fajnie jak jest w przeźroczystej misie.

Nitka24

Ubijasz mleko skondensowane?

http://allegro.pl/listing/user.php?us_id=24823654 WYPRZEDAŻhttp://www.facebook.com/FollowTheFashion Promocje i rabatyhttps://www.facebook.com/pages/Evell-makeup-Ewelina-Wasilczyk/477883348983066http://evellmakeup.blogspot.com/

Re: Kacik kulinarny

Tak ubijam, fakt nie jest tak samo ubita jak śmietana ale jest go trochę więcej. Można też spróbować ze słodzonym wtedy jest słodsze:)

Życie jest piękne o ile ma się z kim je dzielić...

Re: Kacik kulinarny

Moja ulubiona sałatka warstwowa to:
1. Kurczak usmażony w przyprawie kebab-gyros
2. Drobno posiekana cebulka
3. Ketchup
4. Drobno pokrojone ogórki konserwowe
5. Kukurydza
6. Majonez
7. Kapusta pekińska.

ewelinablbn

To również moja ulubiona sałatka;) Polecam

Re: Kacik kulinarny

Też ją lubię ale ja nie dodaję cebuli bo nie lubię. Ja ją znam pod nazwą sałatka Gyros:)

Życie jest piękne o ile ma się z kim je dzielić...

Re: Kacik kulinarny

ja też. A co do zig zapa to moja mama też je robiła. Z tym że właśnie nie pamiętam z jakim mlekiem-słodkim czy niesłodzonym. Wiem że z któregoś wychodzi pianka a z innego taka fajna masa, albo to zależy od długości ubijania.Kurde uż nie pamiętam. Jak wróci z pracy to zapytam. Ale rzeczywiście ciasto jest przepyszne.Na wierzch jakieś owoce i galaretka mniamm

Przepis na puszyste naleśniki;
3szkl. mąki
1łyżeczka proszku do pieczenia
1łyżeczka sody
cukier wanilinowy
szczypta soli
2-2,5szkl. mleka
4jajka
3/4szkl. cukru pudru
10dag masła

Masło rozpuścić na patelni, wystudzić. Wymieszać ze sobą wszystkie sypkie składniki (oprócz cukru pudru). Ubić pianę z białek. Żółtka ubić z cukrem pudrem, wlać mleko a następnie wszystkie sypkie produkty. Ciągle miksować. Dodać rozpuszczone i wystudzone masło. Na końcu drewnianą łyżką dodać ubitą pianę z białek, delikatnie wymieszać.

„Błogosławieni Ci, którzy nie potrafią kochać, albowiem ich serc złamać się nie da"(Albert Camus)

Re: Kacik kulinarny

Też ją lubię ale ja nie dodaję cebuli bo nie lubię. Ja ją znam pod nazwą sałatka Gyros:)

Nitka24

Zgadza się. u mnie ta sałatka też jest znana po taką nazwą;) A ja uwielbiam cebulę i nie wyobrażam sobie bez niej żadnej sałatki;)

Wyróżnione
Szczególnie polecamy
Fora: