elektryzujące się włosy

Jak dbać o włosy, stylizacja i pielęgnacja

elektryzujące się włosy

Postprzez nusia » 14 lis 2011, o 22:30

Hej dziewczyny proszę Was o poradę bo zaraz zwariuję. Moim problemem są elektryzujące się włosy. Przez cały dzień sterczą na wszystkie strony i przyklejają mi się do twarzy. A przy ściaganiu kurtki po prostu strzelają. Macie jakeś sprawdzone sposoby?
nusia

Re: elektryzujące się włosy

Postprzez ladymakeup » 14 lis 2011, o 23:49

Ja mam właśnie podobny problem...;/ wiadomo - zrobił się chłodzik i włosy od razu szaleją :( dziewczyny co polecacie?
ladymakeup
Administratorka

Postprzez Caenthe » 15 lis 2011, o 00:53

Mi nie elektryzują od kiedy używam regularnie odżywek. Po umyciu nakładam timotei do włosów suchych i zniszczonych. Nie dość, że mam po niej bardzo miękkie włosy, to jeszcze nie elektryzują. Trzymam przez 5-10 minut, potem spłukuję i jak włosy podeschną, pryskam je odżywką w sprayu z dodatkiem jedwabiu. Chodzi o to, żeby włos "obciążyć" odżywką. Lekkie włosy się elektryzują, obciążone odżywką będą się trzymać na swoim miejscu. Czeszę dwa razy dziennie, rano i w ciągu dnia, czasami wieczorem jak są mocno splątane, od intensywnego czesania włosy też lubią się elektryzować. Nie używam gęstej szczotki, tylko zwykłego grzebienia z rzadkimi ząbkami, zaczynam czesanie od końcówek i powoli przechodzę wyżej. Od szczotek z dodatkiem metalu włosy też będą elektryzować. Lepiej wtedy zamienic ją na drewnianą lub plastikową. O ile wiem, to suszarka też elektryzuje włosy, szczególnie ciepła. No i ciepła woda, najlepiej płukać chłodną. Nie wykręcać ani nie trzeć ręcznikiem, tarcie też elektryzuje a dodatkowo niszczy włosy, mokre są podatne na łamanie i otwieranie łusek. Włosy elektryzują też od sztucznych tkanin, które zakładamy na siebie. A więc wszelkie bluzki, kurtki, płaszcze itp. ze sztucznego poliestru powinno się zamienić na tkaniny naturalne.
Caenthe
Ladymakeup Domownik

Postprzez aldona2912 » 15 lis 2011, o 14:58

Mi fryzjerka powiedziała żeby do wody dodać trochę cytryny ale nie wiem czy to działa jeszcze nie próbowałam:/
No i jak jest chłodno to lepiej nosić czapkę, u mnie się to sprawdza...włosy mniej się elektryzują:)
aldona2912
Miłość to jest to, co pozostaje, gdy zabrane zostało już wszystko. Nawet nadzieja. -Anna Kamieńska
aldona2912

Postprzez ladymakeup » 15 lis 2011, o 16:28

Caenthe napisał(a):Mi nie elektryzują od kiedy używam regularnie odżywek. Po umyciu nakładam timotei do włosów suchych i zniszczonych. Nie dość, że mam po niej bardzo miękkie włosy, to jeszcze nie elektryzują. Trzymam przez 5-10 minut, potem spłukuję i jak włosy podeschną, pryskam je odżywką w sprayu z dodatkiem jedwabiu. Chodzi o to, żeby włos "obciążyć" odżywką. Lekkie włosy się elektryzują, obciążone odżywką będą się trzymać na swoim miejscu. Czeszę dwa razy dziennie, rano i w ciągu dnia, czasami wieczorem jak są mocno splątane, od intensywnego czesania włosy też lubią się elektryzować. Nie używam gęstej szczotki, tylko zwykłego grzebienia z rzadkimi ząbkami, zaczynam czesanie od końcówek i powoli przechodzę wyżej. Od szczotek z dodatkiem metalu włosy też będą elektryzować. Lepiej wtedy zamienic ją na drewnianą lub plastikową. O ile wiem, to suszarka też elektryzuje włosy, szczególnie ciepła. No i ciepła woda, najlepiej płukać chłodną. Nie wykręcać ani nie trzeć ręcznikiem, tarcie też elektryzuje a dodatkowo niszczy włosy, mokre są podatne na łamanie i otwieranie łusek. Włosy elektryzują też od sztucznych tkanin, które zakładamy na siebie. A więc wszelkie bluzki, kurtki, płaszcze itp. ze sztucznego poliestru powinno się zamienić na tkaniny naturalne.

dużo rad ;) mam nadzieję, ze cos pomoże. Ogólnie bez odżywki nie wyobrazam sobie umycia wlosów - tak mam poplatane, że inaczej ich nie rozczesze.;/ szczota niestety też metalowa bo podobnie jak bez odzywki, nie rozplacze moich pęków ;p chyba zrobie dredy ;p
ladymakeup
Administratorka

Postprzez Caenthe » 15 lis 2011, o 17:32

Mi bez odżywki też bardzo się plączą. Tyle, że teraz mam krótkie ledwie za ramiona, to łatwiej rozczesać :p Jeszcze dwa lata temu miałam włosy prawie do kolan (obcięłam, żeby zmyć czarna farbę...). Ale zawsze czesałam je plastikową szczotką, nie lubię metalowych, bo mi pół włosów wyrywały i cięzko się je czyści :PP Teraz mam grzebień i o wiele mniej włosów wyrywa, co prawda po jakimś czasie ząbki się wyłamują i muszę kupić nowy, ale trudno :P
Caenthe
Ladymakeup Domownik

Postprzez aldona2912 » 15 lis 2011, o 18:59

Ja też używam odżywek najlepsze dla mnie są firmy Dave:)
Jeśli chodzi o rozczesywanie (nie wiem czy próbowałyście), są takie grzebienie duże z grubymi ząbkami i szeroko rozstawionymi
Ja sobie kupiłam :)
Wylookałam u siostry :)
Wstawię wam zdjęcie mojego grzebyczka bo możecie nie zrozumieć o co mi chodzi z mojego opisu :oops:
Załączniki
100_2586.JPG
100_2586.JPG (77.19 KiB) Przeglądane 479 razy
aldona2912
Miłość to jest to, co pozostaje, gdy zabrane zostało już wszystko. Nawet nadzieja. -Anna Kamieńska
aldona2912

Postprzez Caenthe » 15 lis 2011, o 19:31

Dokładnie o taki grzebień mi chodziło :P Dla mnie jest najlepszy i wbrew pozorom bardzo dobrze rozczesuje włosy, co najważniejsze, nie wyrywa ich w takiej ilości jak zwykła gęsta szczotka i nie elektryzują się. Zasada jest jedynie taka, aby zaczynać czesanie od końcówek i stopniowo przechodzić wyżej.
Caenthe
Ladymakeup Domownik

Postprzez klaudusia0807 » 15 lis 2011, o 20:28

aldona2912 napisał(a):Ja też używam odżywek najlepsze dla mnie są firmy Dave:)
Jeśli chodzi o rozczesywanie (nie wiem czy próbowałyście), są takie grzebienie duże z grubymi ząbkami i szeroko rozstawionymi
Ja sobie kupiłam :)
Wylookałam u siostry :)
Wstawię wam zdjęcie mojego grzebyczka bo możecie nie zrozumieć o co mi chodzi z mojego opisu :oops:

Mam identyczny:) Jest stworzony do długich włosów:D
„Błogosławieni Ci, którzy nie potrafią kochać, albowiem ich serc złamać się nie da"
(Albert Camus)
klaudusia0807
Ladymakeup Bywalec

Postprzez aldona2912 » 14 gru 2011, o 18:56

Co do mojej rady żeby spłukać włosy (woda+cytryna) jest rzeczywiście dobra przynajmniej w moim przypadku
aldona2912
aldona2912

Następna strona

Powrót do Włosy